Intervju med Emelie Andréasson

Vilka är vi egentligen som jobbar på Karlanders och vad gör vi på dagarna? Följ Karlanders nya intervjuserie för att få en inblick i vår vardag och våra olika uppdrag. Emelie Andréasson är nästa medarbetare att bli intervjuad.

Intervju med Emelie Andréasson

Namn: Emelie Andréasson
Antal år på Karlanders: 2,5
Nuvarande uppdrag: Byggledare på Lekstorpsskolan, byggledare på Hjällsnäshallen, projektledare ny förskola Gunnestorpsvägen

  1. Du är anställd på Karlanders fastighetsavdelning, där man oftast jobbar i flera och kortare projekt, jämfört med anläggningssidan. Kan du berätta lite om dina olika roller?

    Som projektledare arbetar jag direkt för beställaren. Beroende på uppdrag kan jag komma in i alla skeden i byggprocessen från förstudie till utförande. En viktig del i arbetet är att säkerställa att beställaren och verksamheten får det som de önskar, inom den tid och budget som är satt.

    Där jag arbetar som byggledare i samverkansentreprenader är jag med från upphandling av entreprenörer till färdigställande. Mitt dagliga arbete handlar mest om att vara beställarens samordnare under projektering och ute på plats under produktionen. Jag har ett stort ansvar över ekonomiprognoser utifrån de projektförändringar som sker och är även ansvarig för alla myndighetskontakter och att beslut finns framme i tid.


  2. Vad var det som lockade dig att bli konsult?

    Möjligheterna att se hur olika organisationer arbetar med liknande projekt, tex projektledning inom olika kommuner. Det som lockade var också att få stor variation i både arbetsuppgifter och projekt – jag kan gå från ett förstudiemöte på Styrsö till full byggproduktion i Lerum.

     
  3. I rollen som konsult, där man kommer in i olika projektskeden, kan det vara svårt att påverka vilken miljöpåverkan våra uppdrag har. Du har dock några exempel där det har lyckats. Kan du berätta mer om din och Karlanders del i det hela?

    Där jag har varit projektledare både i förstudie och under projektering har vi valt att planera för och bygga i KL-stomme (korslimmad trästomme). Det har varit projekt för både Lerums kommun och Lokalförvaltningen i Göteborg och vi har även fått in tekniken i ett pågående projekteringsuppdrag. Det är allas skyldighet att försöka göra så bra som möjligt. Byggnader kommer att behöva byggas – vi bestämmer hur!

     
  4. Vad har varit höjdpunkterna så här långt, under din tid på Karlanders?

    Det är svårt att välja, men varje gång jag under byggproduktionen i mina projekt kommer in i byggnaden och inser att jag har varit med och skapat detta; det är verkligen det jag älskar med mitt arbete. En annan stor händelse var förstås när jag och mina kollegor på Karlanders tillsammans besteg Kebnekaise – en bedrift jag inte trodde att jag hade i mig. Det blev en tår i ögat på toppen!